Morfondír-morzsák

Mottóm: "Ne kifogást keress, hanem megoldást!"

Fake-book-boldogság

A minap egy régi társaságban beszélgettünk egy közös ismerősről. Rég nem láttuk már, mivel otthon van a gyerekekkel, évek óta nem dolgozik. Felvetődött a kérdés, hogy vajon szereti-e ezt az új életmódot, jól érzi-e így magát.
Ekkor hangzott el a nagy mondat: "A facebook képei alapján boldognak tűnik".
És ekkor kontráztam én rá a másik nagy mondattal: "A facebook képei alapján mindenki boldognak tűnik".

Ezen sokat morfondíroztam. Igaz, ami igaz, a facebookra mindenki (najó, 90%-ban) olyan képeket tölt fel, ahol vidám, boldog, szép helyen van, valami jó történik vele. Félreértés ne essék, jó dolog ez: még csak az hiányozna, hogy holnaptól mindenki halálravált arccal közölje, hogy az élete egy csőd.fbm.jpg

Csak éppen így elképesztően nagy a kontraszt a valódi lelki állapot és a fake-book smiley boldogság között. Ha valakivel, bárkivel egy mélyebb beszélgetésbe kezdesz, rájössz, hogy bizony megvan a maga baja, nyűgje neki is. De akkor miért vetíti ki mindenki kényszeresen, hogy mennyire szupcsi-boldog, szép-fiatal-csinos (az se baj, ha filterezett, photoshoppolt)?

Sajnos a véleményem több, mint lehangoló. De hátha nincs igazam. Én ezekre a mögöttes magyarázatokra jutottam:

- Dicsekvés. Aki tényleg boldog, elégedett, és el akarja dicsekedni az egész világnak, hogy neki bejött az élet. Véleményem szerint ez a kevesebb. Ez annyiból jó, hogy legalább tényleg van mögötte boldogság. Talán.

- Boldogtalanság. Aki állandóan azt próbálja világgá kürtölni hogy mennyire boldog, mennyire jó neki minden, mennyi szép cucca van, milyen jó csaja/pasija/kocsija/háza/akármilye van, ott erős a gyanúm, hogy ez csak a felszín. Véleményem szerint aki tényleg boldog, az boldogan eléldegél benne "befelé" és nem érzi szükségét, hogy ezt állandóan nyomatékosítsa a világnak is, "kifelé".

- Like-vadászat, figyelemfelkeltés, segélykiáltás. Valójában az utóbbi: a boldogtalanság hozadéka és pótléka. A boldogtalanság kompenzációjaként gyűjti a pozitív megerősítést. Ennek legerőteljesebb (és számomra legvisszataszítóbb) formája a rendszeres szelfi. (lehetőleg fürdőszobai tükörből, csücsörgetve..). Számomra az üzenete: "Nem vagyok megelégedve magammal, nem érzem jól magam a bőrömben, de erőlködök, eljátszok, próbálkozok: hátha rácáfol mindenki és bíztatni kezd."

Olyan kiábrándító az egész. Olyan, mintha mindenkinek két élete lenne: egy kifényesített a facebook számára, és egy nyomorult valóság mindazok számára, akikkel még élőben is találkozunk és kitárjuk a szívünket. És a szépen megkomponált facebook-látvány darabjai hullik, mikor élőben egy megtört, megráncosodott, megkeseredett emberrel találod szemben magad.

Árulja el nekem valaki: kinek, miért, mire jó ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://morfondirmorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr6314154557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 06:44:06

Ez egy nemlétező probléma.

A felhasználók zöme nem úgy viselkedik, ahogy leírod.

Igen, van egy álomvilágban élő kisebbség, de kit érdekel ez? Mindenben vannak ilyen emberek.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2018.08.02. 08:05:03

Nekem ezzel az a problémám, hogy kb. az jött le, hogy szerinted az emberek nagy része boldogtalan...

Irbisz 2018.08.02. 09:18:10

@Watt25: hogy a zemberek nagy része boldogtalan-e, azt nem tudom, de hogy tömegek vetítenek, és csak a szépe és jót mutatják, az fix.
a miért meg kb. lényegtelen, de alighanem tényleg kompenzálás, azt szeretnék h. mások azt gondolják róluk, hogy minden happy velük és körülöttük.

"Árulja el nekem valaki: kinek, miért, mire jó ez így?"
Zuckerbergnek és a részvényeseknek biztos jó, adatelemzőknek, marketingeseknek, saleseseknek és a rengeteg önként megadott szokást, preferenciát aprópénzre váltó minden egyéb foglalkozást űző emberkéknek is jó.

kommentes nikk 2018.08.02. 10:07:47

A jelenség létező. Én például egy naivan őszinte ember vagyok, semmi olyat nem teszek ki a fb-ra, ami többet akar mutatni, mint ami, tehát nem mutatok magamról hamis képet. És mivel én ilyen vagyok, sokáig azt hittem, hogy más is ilyen, és valóban elkezdtem frusztrálódni a sok tökéletes életű embertől. Aztán szép lassan elkezdtem leállítani mások követését, rengeteg embert kiiktattam az ismerőseim közül, mára pedig igazából csak tematikus hobbicsoportok bejegyzéseit látom, ismerősök dolgait nem. Sokkal megnyugtatóbb így.

efi 2018.08.02. 10:27:49

Megoldás: nem kell regisztrálni erre a sz.rra. Én is ezt tettem.

Egéridomár 2018.08.02. 11:03:22

@maxval balcán bircaman: De csak azért, mert te olyan nagyon széparcú vagy, pici retardált :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.08.02. 11:11:45

Sőt, a Mikulás sem létezik!
A felszínesen ismert ismerőseid a fb. előtt sem teregették ki a szennyest. A fészen sem fogják. Te sem sírod el minden jöttmentnek a párkapcsolati gondjaid.
Azt mondjuk amúgy sem értem,minek kitenni nyaralós+egyéb képeket... Az én profilomon sem találni mást, mint megosztott ismeretterjesztő cikkeket, saját készítésű dolgokat. De hogy a fejem kint legyen? Minek?

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2018.08.02. 11:31:12

"de hogy tömegek vetítenek, és csak a szépe és jót mutatják, az fix."
Azt sem értem, hogy ez miért baj, vagy miért kellene másképpen lennie... Illetve oké, ha valaki hazudik, az nem jó. De az teljesen normális, hogy a külvilág felé a szép oldalunkat mutatjuk csak. Sokkal szívesebben nézem valakinek a nyaralós fotóját, mint azt, hogy most éppen beteg, és a taknya nyála egybefolyik...

Csokáv 2018.08.02. 12:15:00

A pozitív visszacsatolás miatt van. Kirakja a képet, amilyen szeretne lenni, kap rá lájkot, vele egy dopamin löket, és meg is van a körforgás. Ezért kerül fel életük minden szirszar részlete, persze feltupírozva, hogy jöjjön a lájk, hogy őt szeretik.
FB elnök, aki kilépett haknizta tele a médiát ezzel.
youtu.be/PMotykw0SIk

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.02. 12:16:42

@Egéridomár:

Én direkt az ellenkezőjét csinálom a FB-on, igyekszem az átlagnál rosszabb képeket feltenni magamról. Sokéig ez www.facebook.com/photo.php?fbid=10206227223702181&set=a.1582296879986.78407.1312627585&type=3&theater volt a profilképem.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.02. 16:41:00

@Kishableany: mostanában, egy haldokló fórum költözési kísérletét szemlélve jöttem rá, hogy a net szinte kizárólag a fészbúkból áll. Legyen szó bármilyen szakmai vagy hobbi fórumról, szinte mind elpusztult, kihalt, haldoklik, ami a szemétdombon kívül van. Én legutóbb magyar kerékpáros fórumot keresgéltem sokáig, meg olyan, egykori szakmámba vágót, ahol normális emberek vannak, nem pszichopaták gyülekezete. Egyik sincs. Volt, de mind döglött már évek óta. Bringás van a fészen több is. Ott leálltam a kereséssel, mást nem próbáltam, mert nem akarok függővé válni, pláne úgy nem, hogy a ki tudja, kinek kémkedő fészbúk lenyúlja az összes adatomat, akár hagyom, akár nem, közben meg követeli, hogy valós adatokkal regisztráljak náluk. Hát meg egy méretes lófaszt a seggükbe!

CoolKoon 2018.08.05. 16:11:49

@maxval balcán bircaman: Jó, hát egy keményvonalas baloldali ideológus kommunkációját nem lehet összevetni egy átlagemberével :D

CoolKoon 2018.08.05. 16:16:13

@Watt25: Nem az a probléma, hogy mindenki a szebbik felét próbálja mutogatni a FB-on, hanem az a vehemencia, amivel ezt csinálják. Az, ahogy tengernyi mennyiségű képeket osztanak meg napi szinten magukról, a babájukról, meg úgy szinte bármiről, amit csinálnak, bármennyire is unalmas az adott dolog. Ez a vehemencia valójában az, ami elárulja az illető valódi motivációját.

Leírás

Ugyanolyan vagyok, mint te. Nevetek, sírok, gondolkozok, remélek, csalódok, várakozok, aggódok, röhögök, sajnálom magamat, bíztatom magamat, szurkolok, elengedek, felejtek, emlékszem. Élem a hétköznapi életemet: dolgozok, szórakozok, olvasok, bkv-zok, sörözök, utazok, családozok, beszélgetek, vásárolok, háztartást vezetek, filmet nézek, lustálkodok, biciklizek, ügyintézek, kertben foglalatoskodok, főzök. És mindeközben forognak az agytekervényeim: morfondírozok, és néha megírom mindezt: amiket a kis világomban tapasztalok, hiányolok, vagy értékelek. Hiszek a jó emberekben. És javíthatatlan optimista vagyok (kivéve mikor épp totál kiábrándult..) Bízom benne, hogy néha meg tudlak nevettetni, el tudlak gondolkodtatni, és meghozom a kedvedet, hogy máskor is felnézz a blogomra!

süti beállítások módosítása